Een interessante fiscale optimalisatie strategie is het opbouwen van meerwaarde op de aandelen van je eigen (werk)vennootschap.
Als marktleider in vermogensopbouw voor medische beroepen ontvangen we bij Columbus Group vaak de vraag: "Hoe zit dit in ons geval?" Veel artsen en specialisten gaan er ten onrechte van uit dat zij geen mogelijkheid hebben om op deze fiscaal vriendelijke manier vermogen op te bouwen.
Persoonlijk begeleid ik enkele associaties van artsen waarbij we actief investeren en op die manier de waarde van de vennootschapsaandelen laten groeien.
Laat me een concreet voorbeeld geven. Stel dat u deel uitmaakt van een associatie van specialisten. Normaal gesproken wordt na aftrek van de operationele kosten alles uitgekeerd aan de persoonlijke managementvennootschappen. Bij de associaties die ik persoonlijk begeleid, laten we jaarlijks een deel van de middelen in de vennootschap zitten. Laten we zeggen dat elk van de 10 specialisten jaarlijks 30.000 euro aan middelen in de vennootschap laat zitten. Dat betekent dat we jaarlijks een investeringsbudget van 300.000 euro hebben.
De meest gebruikelijke investeringsmogelijkheden binnen de vennootschap zijn beleggingsfondsen in de vorm van een DBI-Bevek of Tak 6, vastgoed en soms ook private equity. Hoe groter het budget, hoe meer we kunnen spreiden en hoe beter we een deel van het "hoger risico en volatiliteit" kunnen dragen.
Naarmate het vermogen groeit, kunnen we het opnieuw als onderpand gebruiken voor grotere projecten. Hierdoor kunnen we gemakkelijk deals sluiten met bijvoorbeeld projectontwikkelaars, omdat we in één keer een aantal units kunnen aankopen en op die manier een aantrekkelijke korting kunnen bedingen.
Wanneer we op deze manier te werk gaan in termen van fiscale en financiële optimalisatie, investeren we veel actiever dan bij een passieve investeringsaanpak. Dit wordt duidelijk in mijn investeringsmatrix, waarbij één van de belangrijke parameters uw tijdsinvestering is. Dit is waar het interessant wordt om uw associatie te beschouwen als een investeringsvehikel. Samen beschikken jullie over een budget dat de mogelijkheid biedt om dit uit te besteden aan een professional die jullie vermogen onafhankelijk beheert. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als een family office maar dan wordt dezelfde strategie toegepast op associaties.
Uit ervaring sprekend, stel ik dat je met een combinatie van passieve en actieve investeringen een jaarlijks rendement van 10% behaalt. Om mijn voorbeeld te illustreren, beperk ik me tot een jaarlijks rendement van 7%. De associatie heeft een jaarlijks budget van 300.000 euro.
Na 10 jaar heeft de associatie in totaal 3 miljoen euro geïnvesteerd. Met een rendement van 7% bedraagt de waarde nu 4.344.075 euro. Als we het beoogde rendement van 10% behalen, zou de waarde 5.153.729 euro bedragen.
Ter vereenvoudiging van het voorbeeld zijn er 10 specialisten in deze associatie, elk met 10% van de aandelen.
Na 10 jaar heeft elk van jullie een vermogenswaarde opgebouwd van 434.407,50 euro. Als er niets verandert aan de regelgeving in België, blijft deze meerwaarde fiscaal onbelast bij verkoop van de aandelen.
Als we dit principe doortrekken over een carrière van 20 en 30 jaar, met rendementen van respectievelijk 7% en 10%, bouwt de associatie de volgende waarden op:
20 jaar 7%: 13.091.381 euro
20 jaar 10%: 19.161.970 euro
30 jaar 7%: 30.705.111 euro
30 jaar 10%: 57.231.570 euro
Stel dat u gedurende uw hele carrière van 30 jaar gewoon 10% van de aandelen behoudt, dan bouwt u een extra vermogen op van 5.731.570 euro. De vraag is natuurlijk hoe dit belast zal worden over 30 jaar. Op dit moment is het nog steeds onbelast. Het voordeel van het benaderen van uw associatie op deze manier is dat nieuwe specialisten die tussentijds instappen ook al deels kunnen "cashen". Dit verhoogt het engagement van nieuwe artsen en u biedt een uniek investeringsmodel aan.
Als de bovenstaande cijfers onrealistisch lijken, raad ik u aan om eens in gesprek te gaan met een ondernemer die gewend is de focus in zijn vennootschap te leggen op het opbouwen van de waarde van zijn aandelen. Onder ondernemers is dit een zeer bekend en waardevol principe dat de Belgische markt nog steeds interessant maakt om in te investeren.
Als arts kunt u zich perfect positioneren tussen het echt ondernemen en uitsluitend bezig zijn met uw vak. De meeste vrije beroepers, zoals notarissen en advocaten, hanteren ook dit principe van instappen en uitstappen.
Waarom zou u dat niet doen? Het biedt u de mogelijkheid om actief waarde op te bouwen in uw associatie, fiscaal vriendelijke vermogensopbouw te realiseren en nieuwe artsen te betrekken bij het investeringsmodel. Door een combinatie van passieve en actieve investeringen kunt u een aanzienlijk extra vermogen opbouwen gedurende uw carrière.
Het is een kans om uw financiële situatie te verbeteren en uw toekomstige financiële zekerheid te waarborgen.
Laat u inspireren door de mogelijkheden die een actieve investeringsbenadering binnen uw associatie biedt. Neem de tijd om de voordelen te begrijpen en overweeg om professionele begeleiding in te schakelen om uw vermogen onafhankelijk te beheren.
Investeer in uw financiële toekomst en maak van uw associatie een waardevol investeringsvehikel.
Download een van onze gratis e-books voor medische beroepen.