Meer vrije tijd hebben, maakt gelukkiger
Vrije tijd

Meer vrije tijd hebben, maakt gelukkiger

Onze beleggingsadviseurs horen het vaak: veertigers en vijftigers die ervan dromen om rond hun zestigste met vervroegd pensioen te gaan. Ondanks het feit dat beleggen mooie rendementen kan opleveren, twijfelen velen en starten ze daardoor te laat met beleggen om nog vroeger te stoppen met werken.

Beleggen zit niet in onze aard
Uiteraard is uitstelgedrag verklaarbaar. Onderzoek laat zien dat het niet in onze aard ligt om te beleggen. We gaan liever lastige onderwerpen en beslissingen uit de weg en gaan ervan uit dat de dingen wel goed komen.  We overschatten vaak onze kennis en vaardigheden.

Vertrouwen is goed, maar kan ook leiden tot hoogmoed: whatsappende automobilisten geloven dat ze geen ongeluk zullen veroorzaken én beleggers denken dan vaak weer dat zij de markt wél kunnen verslaan.

Vier stappen voor een goede vermogensopbouw
Wil je met beleggen een mooi vermogen opbouwen, dan zal je toch moeten proberen om de natuurlijke neigingen tot uitstellen, overschatten en over-optimisme te onderdrukken. Met wat hulp van wetenschappelijke kennis rond ‘behavioral finance’ leggen we in vier stappen uit hoe je dat het beste doet:

1. Maak je droom/doel concreet
Droom je ervan om vlugger te stoppen met werken? Maak het concreet: bepaal hoeveel jaar je eerder wil stoppen en hoeveel geld per maand je daar extra voor nodig hebt. Zo schep je helderheid en heb je een gedefinieerd doel. Als mens heb je dat nodig, anders schiet je niet in actie.

2. Focus op de lange termijn
Een goed rendement heeft tijd nodig. Helaas zijn we al te vaak geneigd om meer naar de korte termijn te kijken: temporal discounting, noemen gedragseconomen dat.
Mensen ontvangen bijvoorbeeld veel liever nu 50€, dan 80€ binnen drie maanden. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom mensen vaak nog niet aan hun pensioen denken: dat is nog zó ver weg…

3. Hou je doel voor ogen
Vaak vinden mensen complexe financiële beslissingen lastig. Daarom kan je bij beleggen maar beter de knoop ineens doorhakken. Kies een risicoprofiel wat bij je past, een startbedrag en een maandelijkse inleg en besteed het beheer uit aan specialisten. Zo ben je verlost van die ingewikkelde taak en heb je er geen omkijken meer naar.
Ook dat is een vorm van meer ‘vrije tijd hebben’. Als je maandelijks automatisch bijstort, moet je niet meer nadenken over het juiste instapmoment. Risicospreiding: check!

4. Check de ontwikkeling
Wanneer je beleggingen opgestart zijn, is het voldoende om af en toe na te gaan hoe je spaarpot ervoor staat en of je spaardoel nog steeds hetzelfde is.
Ofwel: worden je dromen stilaan werkelijkheid? Zodat je straks inderdaad meer vrije tijd hebt.

Bron: Evi.be

Wil je meer inzichten?

Download een van onze gratis e-books voor medische beroepen.